Kongens pralekort

Geddes kort skulle vise, hvor smuk og storslået Kongens København var. Det blev gjort med præcision, klare farver - og lidt fri fantasi.

Geddes kort befinder sig i dag i Københavns Stadsarkivs magasin i en særligt designet ophængning, der beskytter mod tidens tand. Foto: Mads Neuhard, Københavns Stadsarkiv

Kongens ønske om et flot kort over byen

I 1750’erne ønskede den enevældige kongemagt at udgive et kort over København, som med sine 90.000 indbyggere, universitet og kultur- og kunstinstitutioner var både hovedstad og centrum i monarkiet, der strakte sig fra Nordkap i nord til Elben og Weser i syd.

Kortet skulle give myndighederne overblik over byens ejendomme, så de kunne inddrive skat. Det skulle vise forsvarslinjerne for kongens København. Og efter byens brand i 1728 og fremkomsten af ny og flotte områder, f.eks. Frederiksstaden, skulle herlighederne kunne ses af alle. Så et godt og smukt udført kort gav god mening.

København set fra luften

København var i midten af 1700-tallet en beskidt by. Her var ingen kloakering, indre by var i dagtimerne godt pakket af mennesker og markeder, og folk – ikke mindst de fattige – boede tæt. Byen var et lugtende og larmende leben af dyr og mennesker. Det var ikke det kulørte gadeliv eller den beskidte by, kongen ønskede at vise.

Tværtimod var det er krav, at de flotte bygninger og palæer skulle kunne ses. Og det gerne i fugleperspektiv. Ingeniørofficer Christian Gedde (1729-98) fik opgaven, som han løste ved at lave et såkaldt ”eleveret kort”. Det betyder, at byen og bygningerne blev tegnet, så beskuerne så det hele fra oven og som en slags indflyvning indover bygningerne.

Det næsten præcise kort

Da Gedde afleverede sit færdige kort i 1761 stod husene klar i en flot rød farve, parker og haver var grønne, tømmerkonstruktioner var gule og byens vand i kanalerne, havnen og voldgrave var blåt, mens ubebyggede arealer var sandfarvede.

Korttegneren var meget grundig og meget præcis i sine opmålinger, men tog sig også nogle friheder og placerede bygninger, der endnu kun var undervejs. På den måde regnede han muligvis, at kortet vil være relevant langt ud i fremtiden, men åbnede faktisk den modsatte effekt, nemlig at kortet blev ukorrekt visse steder.

Geddes kort i dag

Trods det store arbejde med udførelsen af kortet blev det aldrig udgivet og på grund af adskillige forviklinger endte kongens kort med først hængt op i 1771 i det daværende Rådhus’ rådstue, hvor datidens bystyre holdt sine møder.

I dag hænger det originale kort mørkt og brandsikkert i Københavns Stadsarkivs magasin, da det er for skrøbeligt til at hænge fremme i dagslys.

I receptionen til Københavns Stadsarkiv hænger en kopi i fuld størrelse. Du kan også nærstudere kortet på kbhbilleder og læse flere historier om steder og folkelivet i København anno 1761.

Emner

Se mere indhold om , ,