Starbas – en søgedatabase

Alt arkivmateriale i Københavns Stadsarkiv er registreret i Stadsarkivets database, Starbas. Du kan ikke se materialet på nettet, men du kan søge oplysninger om det og bestille det.

Bestilling af materiale i Starbas

Hvis du ønsker at bruge arkivmateriale, skal du bestille det gennem Starbas. Der er som regel ca. 2-4 dages bestillingstid. På grund af flytning kan der i perioder være længere bestillingstider. Du får en mail, når materialet ligger klart til dig. Materialet lægges frem på Stadsarkivets læsesal og ligger fremme en måned.

Hvis du er ny bruger, skal du først oprette dig som bruger i Starbas.

Gå til brugeroprettelse i Starbas 

Søgninger i Starbas

De tre vigtigste muligheder for at søge i Starbas er:

Fritekstsøgning

Starbas åbner med et stort Google-lignende søgefelt. Hvis man taster et ord i feltet, fritekstsøger man, dvs. man får alt materiale, hvor ordet er nævnt. Det er tit en fordel kun at skrive en del af det ord, du vil søge på. Hvis du f.eks. skriver sporv, får du hits både på sporveje og sporvogne.

En fritekstsøgning kan ikke stå alene. Der vil være arkivmateriale, som fx er registreret under et journal-nummer, og derfor ikke dukker op i en fritekstsøgning. Fritekstsøgningen kan suppleres med en søgning efter arkivskaber eller arkiv.

Gå til fritekstsøgning 

Emnesøgning

Under Avanceret søgning i Starbas kan du vælge fanen Emneoversigt. Hvis man klikker på fanen Emneoversigt, kan man vælge at emnesøge på fx sporveje, hospitaler eller noget helt tredje.

Gå til Emnesøgning 

En anden form for emnesøgning er emnesøgningen i Magistratens journalsager 1858-1938. Københavns Kommunes Magistrat bestod af fire afdelinger, senere udvidet til fem og seks afdelinger. Magistratsafdelinger svarer til en almindelig kommunes forvaltninger. Hvis man emnesøger på sporveje, hospitaler eller noget helt tredje i Magistratens journalsager, vil man typisk få administrative sager om de pågældende emner.

Gå til Emnesøgning i Magistratens sager 

En emnesøgning kan ikke stå alene. Der vil være arkivmateriale, som fx er registreret under et journalnummer, og derfor ikke dukker op i en emnesøgning. Emnesøgningen kan suppleres med en søgning efter arkivskaber eller arkiv.

Arkivskabersøgning

Starbas er bygget op over nogle centrale arkivbegreber, som du finder under Avanceret søgning. Under Avanceret søgning kan du fx søge på Arkivskaber, Arkiv eller AV-materiale.

Alt arkivmateriale registreres med udgangspunkt i arkivskaberen. Arkivskaberen er den myndighed, virksomhed, forening eller person, der har skabt materialet. Arkivskabere er tit forvaltninger som, for at kunne styre deres sager, har lagt sagerne efter en journalplan med journalnumre, dvs. at sagen ligger under et nummer og ikke et emneord. 

Man er med andre ord nødt til at kende journalnummeret for at kunne finde sagen. Nogle gange vil journalplanerne ligge som vedhæftede filer i Starbas sammen med den relevante arkivskaber. Et godt udgangspunkt for at finde en sag er med andre ord altid at søge på den myndighed, forening eller lignende, som har skabt sagerne.

Gå til Avanceret søgning 

Hvis du vil vide mere 

Vi har skrevet en guide til arkivsøgning, der går på tværs af de forskellige søgeressourcer

Gå til guiden - Arkivsøgning

Har du spørgsmål til, hvordan du finder arkivmateriale i Starbas, er du altid velkommen til at kontakte arkivar Helga Mohr på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. .