Ny på arkivet

Få overblik over hvordan du kommer i gang med ar bruge arkivmateriale på Københavns Stadsarkiv med denne korte guide.

Velkommen til

Er du ny arkivbruger, kan du komme langt med det arkivmateriale, der ligger på nettet. Arkivmateriale, som ikke ligger på nettet, står enten fremme på læsesalen til fri afbenyttelse eller skal bestilles i arkivdatabasen Starbas. På læsesalen kan du også få hjælp til din søgning og svar på spørgsmål.

Arkivmateriale på nettet

Som ny arkivbruger kan du begynde med at orientere dig i det arkivmateriale, der er lagt på nettet. Der ligger blandt andet materiale om, hvor københavnerne boede, gik i skole, hvordan de fik hjælp fra fattigvæsnet og meget andet. Det er især materiale, rettet mod slægtsforskere.

En lille del af materialet er transskriberet, dvs. du kan søge direkte efter en person. Det meste af materialet er ikke transskriberet, men ligger i Kildeviseren, dvs. du skal bladre dig frem for at finde den person, du leder efter.

Gå til Søg person

Gå til oversigt over kilder på nettet

Arkivmateriale på læsesalen

Leder du efter materiale, som ikke ligger på nettet, skal du søge efter materialet i Starbas. Starbas er en arkivdatabase over alt, hvad der findes i Stadsarkivet.

I Starbas vil der ud for det materiale, du leder efter, i nogle tilfælde stå: Opstillet på læsesalen. Placering: Selvbetjeningsafsnit. Det betyder, at materialet står på læsesalen, og at du kan benytte det uden at skulle bestille det på forhånd. Vores læsesal er tilpas stor til, at du stort set altid kan finde en plads.

I andre tilfælde vil der i Starbas være mulighed for at bestille materialet ved at klikke på Læg i kurv. Det betyder, at du bestiller materialet med henblik på at bruge det på læsesalen, hvor det bliver lagt frem til dig under dit navn. Der er som regel 2-4 dages ekspeditionstid.

Hvis du arbejder med et bestemt emne, er der i Starbas mulighed for at lave emnesøgninger. Du kan søge efter emner i hele samlingen eller en del af samlingen, men du har også mulighed for at søge efter emner i magistratens journalsager.

Gå til - Besøg os - og få styr på det praktiske

Læs søgevejledning til Starbas og få styr på bestilling

Billeder, kort og tegninger

Historiske billeder fra København ligger på nettet. Billederne stammer fra Københavns Stadsarkivs, Københavns Museums og Frederiksberg Stadsarkivs samlinger.

Gå til kbhbilleder.dk

Stadsarkivet har desuden en kort- og tegningssamling på omkring 250.000 kort og tegninger. Et lille udvalg af samlingen er digitaliseret.

Find de digitaliserede kort og tegninger og læs mere om samlingen

Arkivets mest specielle kort er Geddes kort fra 1761. Kortet er eleveret, datidens svar på 3D. Derfor giver kortet en helt fantastisk mulighed for at komme i gadehøjde, med 1700-tallets København.

Udforsk Geddes kort

Vejledning og hjælp

Det er en god ide at læse guiderne her på siden, inden du kommer på læsesalen. Der er hjælp at få på vores chat eller på læsesalen, men som regel vil vi starte med at henvise dig til vores søgeressourcer, hvis du ikke allerede har været der.

Gå til - Besøg osGå til - Besøg os