Guide til arkivsøgning

Er du på udkig efter en person, et sted eller et emne? Et arkivstudie kan være en opdagelsesrejse eller en skattejagt, og der er sjældent nogen fuldstændig direkte vej at gå. En ting er dog sikker: Arkiver kræver tålmodighed.

Stadsarkivet er Københavns kommunes arkiv

Københavns Stadsarkiv rummer materiale fra Københavns bystyre og kommunale forvaltning og har dokumenter tilbage fra 1200-tallet.

Online eller på læsesalen?

Alt arkivets materiale kan findes og bestilles gennem Starbas. Starbas er en arkivdatabase over alt, hvad der findes i Stadsarkivet. Kun en brøkdel er dog digitaliseret. Det betyder, at du for det meste ikke kan se selve indholdet af materialet i Starbas, men blot se at det findes og bestille det. En del kort og fotografier kan dog ses i en lille udgave, så du kan vurdere, om det er det rigtige du bestiller.

Gå til Starbas

På udkig efter ”noget” om et bestemt emne

Der er forskellige muligheder for at søge efter emner. Starbas har to forskellige emnesøgninger. Du kan søge efter emner i hele samlingen, men du har også mulighed for at søge efter emner i magistratens journalsager.

Læs søgevejledning til Starbas

På udkig efter personer

Leder du efter en person, der har boet i København, er politiets registerblade et rigtig godt sted at starte. Registerbladene rummer bla. navne og adresser på personer, der boede i København mellem 1890 og 1923. Du kan søge på personernes navne og delvist også adresser.

Søg efter personer i politiets registerblade

Du kan også finde personer i de øvrige kilder, vi har lagt på nettet, fx begravelsesprotokoller eller mandtaller. Vi lægger løbende nye kilder op.  

Se oversigten over kilder på nettet

Du har også mulighed for at søge efter personer i Stadsarkivets store samling af erindringer fra primært pensionister, der beskriver livet i København. De fleste erindringer er håndskrevne. Du kan søge på navn og forskellige emneord.

Søg i erindringerne

Særlige ord og udtryk som bruges i arkiver

Du vil hurtigt støde på ord som arkivskaber, arkivalie eller andre særlige fagudtryk, som bruges i arkiver. Det kan være en god ide at lære, hvad de betyder, for det vil gøre din arkivundersøgelse meget lettere. 

Find de vigtigste ord forklaret her

Kort og tegninger

En del udvalgte kort fra Stadsarkivets store kort- og tegningssamling er digitaliseret. En stor del af samlingen er registreret i Starbas, og vi arbejder på en komplet registrering. 

Find de digitaliserede kort og tegninger og læs mere om samlingen

Arkivets mest specielle kort er Geddes kort fra 1761. Kortet er eleveret, datidens svar på 3D. Derfor giver kortet en helt fantastisk mulighed for at komme i gadehøjde, med 1700-tallets København.

Udforsk Geddes kort

Fotografier fra København

De fleste historiske fotografier fra København findes på Københavns Museum. Men der findes også forskellige fotosamlinger i Stadsarkivet.

Læs om hvordan du finder fotografier af København i wikien

 

Arkiver og København

Der findes også materiale om København på andre arkiver. Fx har Statens Arkiver, som dækker hele landet statslige og regionale forvaltning, også mange arkivalier, der belyser især Københavns tidlige historie.

Andre arkiver i København:

Statens Arkiver

ABA - Arbejdermuseets bibliotek og Arkiv

Københavns Museum (billedarkiv)

Frederiksberg Stadsarkiv