For studerende

At bruge arkivmateriale i en opgave kan være en udfordring, men gevinsten er stor, for du kommer helt tæt på fortidens mennesker og begivenheder. Se det som en opdagelsesrejse, men husk at starte i god tid. Vi har samlet en række gode råd, opgaveforslag og erfaringer fra to studerende.

Dyk ned i byens historie

Gennem samlingerne på Københavns Stadsarkiv kan du komme tæt på byens udvikling og københavnernes liv fra det tidlige 1700-tal til i dag. Du kan f.eks. finde oplysninger om:

  • hvordan det var at sidde i byens arrest i 1700-tallet

  • hvad der skete med de mange, der mistede alt under den store brand i 1795

  • om klager over mishandling og ansøgninger om at leve adskilt fra bord og seng, som det hed i det tidlige 1800-tal

  • om de mange forsøg på at gøre noget ved hygiejnen i det offentlige rum

  • om velfærdsstatens mange tiltag i forhold til børn, ældre, fattige, og syge og i forhold til boligproblemer og byudvikling

Læs bredt

Inden du giver dig i kast med arkivmaterialet, er det en god idé, at du orienterer dig bredt i den litteratur, der findes om emnet. Her kan du finde gode henvisninger til relevant arkivmateriale og få inspiration til at afgrænse dit emne.

Start i god tid

Arkivarbejde tager altid længere tid, end du tror. Så jo før du kommer på arkivet, des bedre. Men afgræns dit emne så vidt muligt, før du kommer, så er det også lettere for os at hjælpe dig.

Gå til Besøg os på læsesalen

Afgræns dit materiale

Arbejdet med arkivmateriale er lidt af et detektivarbejde og kan virke uoverskueligt. Men du skal ikke lade dig skræmme. Du skal ikke nødvendigvis læse et utal af sager igennem. Til en mindre universitetsopgave skal du bruge et afgrænset materiale, fx en case som eksempel eller illustration til din problemstilling. Ved en større opgave eller et speciale vil du med fordel kunne inddrage yderligere materiale.

Hvis materialet indeholder oplysninger om personers private forhold ...

Sager, der indeholder oplysninger om personers rent private forhold, og er under 75 år gamle, skal du søge om tilladelse til at se. Der gives sjældent afslag, men du skal søge i god tid, for det kan tage op til 14 dage, før du får svar.

Læs hvordan du søger om tilladelse

It-kompetencer – Brug vores data

Det er også muligt at bruge nogle af Stadsarkivets store datamængder på nye måder. Vi stiller data fra politiets registerblade til rådighed gennem en åben api.

Læs om data fra politiets registerblade og se eksempler på andres brug af data

Kontakt os

Har du spørgsmål angående arkivmateriale til din opgaveskrivning, er du altid velkommen til at kontakte arkivar Peter Wessel Hansen mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Gå til kontakt