Til juletræsfest med Familieklubben

Den moderne nisse Mester Erik og den komiske jonglør Paddy sørgede for underholdningen og musikken spillede til langt ud på natten. Familieklubbens fester var i den grad for både børn og voksne.

Billetter og adgangs- og ærestegn er klæbet ind forrest i Familieklubbens scrapbog.
Emner

Se mere indhold om

Juletræsfest i ’Gimle”

Lillejuleaftensdag 1945 indbød den selskabelige forening Familieklubben af 2. maj 1886 som så mange gange før medlemmernes børn til julefest i selskabslokalerne ’Gimle’ på Frederiksberg.

Juleløjerne begyndte klokken 15 med børnenes indmarch til juletræet og nu blev der sunget julesange og ’den moderne’ julenisse Mester Erik kom og underholdte børnene. Efter sang og nisseløjer var det blevet tid for ’den eminente, komiske’ jonglør Paddys optræden med sine ’ustyrlige morsomme’ tricks, som børnene kunne more sig over, mens de gnaskede julegodter i sig.

Det var ikke kun børnene, der skulle more sig. Klokken 17.30 spillede ’Georges Band’ op til dans for de voksne i den store sal, mens børnene kunne danse eller spise is og drikke sodavand i den lille sal. Entréen til julefesten for børn og voksne beløb sig til én sølle krone, men de danselystne måtte dog slippe hele to kroner for et baltegn.

Festklædte medlemmer af Familieklubben har her taget opstilling foran juletræet i festsalen i Gimle. Foto: Ukendt fotograf, Københavns Stadsarkiv

Den første julefest efter krigen

Måske var det overdådige program for Familieklubbens julefest foranlediget af den lettede stemning, der må have hersket i København, da efterkrigstidens første jul skulle fejres. Nu kunne man igen tænde lys i den mørke tid, mørklægningsgardinerne var for længst flået ned og spærretiden en saga blot.

Naturligvis var landet endnu præget af mangel på mangt og meget, men friheden til at feste og færdes som man ville var genvundet. Det må have givet en ganske særlig stemning til netop denne julefest.

Familieklubben havde holdt julefester siden 1890’erne

Lige siden foreningens allerførste år i 1890’erne havde julefesten været en fast årligt tilbagevendende begivenhed med nogenlunde samme indhold hvert år. Og dog. Der skete også betydelige ændringer i juleprogrammet gennem årene.

Festen sluttede klokken 4 om morgenen

I begyndelsen af 1900-tallet foregik festen også sidste søndag inden jul på Gimle, men begyndte først lidt senere, nemlig klokken 19.

Julestemningen var sikret, når juletræet var pyntet med de dertil indkøbte lys, glimmer og knallerter og der blev disket op med både konfekt, nødder, appelsiner og figner.

Foruden selve juletræsarrangementet bestod underholdningen i en tombola med præmier, men for at de små ikke skulle gå skuffede hjem fik hvert barn et stykke legetøj, chokolade samt ’en genstand fra juletræet’.

Efter ’træets plyndring’ spillede musikken ’under anførsel af hr. Koefod’ op til bal for de voksne og festen sluttede først klokken fire mandag morgen!

Flere årlige og meget festlige arrangementer

Det var langt fra kun til julefesterne, at klubbens medlemmer dansede til den lyse morgen. Året igennem mødtes man til adskillige festlige arrangementer såsom sommerudflugten, den årlige stiftelsesfest, maskerader, fastelavnsfester og baller med fællesspisning, sange, taler, underholdning og teater.

Ikke sjældent fortsatte festlighederne altså til langt ud på natten. Nok var klubben, som navnet sagde, for familier, men tilsyneladende også for natteravne og festaber.

En klub for sund og god adspredelse og underholdning

Privat var Familieklubbens medlemmer for de flestes vedkommende arbejdere og småhandlende. I klubbens love fra 1891 skrev man sort på hvidt, at foreningen kun var for ’hæderlige’ familier, der ønskede at gøre deres bedste for at klubben blev så ’behagelig og underholdende’ som muligt og som havde en fælles interesse i ’at søge en billig, sund og god adspredelse’.

Medlemmer måtte gerne tage sig en lille en til arrangementerne, men det var forbudt at optræde decideret beruset, da det kunne være til besvær for klubben og ’afstedkomme skandale’. På samme vis var politisk snak også forbudt ved sammenkomsterne. Fyldebøtter og idealister skulle ikke ødelægge den gode stemning.

75 års selskabsliv gemt i arkivet

I dag findes Familieklubben af 2. maj 1886’s fornøjelige historie bevaret i Stadsarkivets samlinger.

To mapper med klubbens festprogrammer, fotografier og regnskaber vidner om 75 års selskabsliv fra tiden før både fjernsyn og internet. En tid hvor folk mødtes og kom hinanden ved og som på ingen måde står tilbage for vore dages fester og natteliv i både opfindsomhed og udholdenhed.

I 1961 blev foreningen ophævet på grund af manglende tilslutning. Og dermed sluttede også de traditionsrige julefester på Gimle sidste søndag før jul. Den moderne julenisse Mester Erik måtte finde andre børn at begejstre.

Emner

Se mere indhold om