Sundhedsforskning i arkivmateriale

Arkiverne gemmer ikke kun ting af historisk interesse. På Institut for Sygdomsforebyggelse bruger man arkivmateriale til at forske i bl.a. fedme, kræft, astma og allergi. Interview med professor Thorkild. I. A. Sørensen, Københavns Universitet og Institut for Sygdomsforebyggelse, Region H.

Hos skolelægen og blive vejet. Bellahøj Skole, 1952. Ukendt fotograf Københavns Stadsarkiv.

At bruge fortiden til at sige noget om fremtiden

Hvad betyder vilkårene under opvæksten for vores sundhed og sygdomme siden hen i livet? Det er et af de spørgsmål, som de gerne vil besvare på Institut for Sygdomsforebyggelse under Region H. – Og til dette formål er skolelægejournalerne, der bevares på Københavns Stadsarkiv, en helt enestående kilde.

Professor og institutleder, Dr.med. Thorkild I.A. Sørensen fortæller i denne film om, hvordan de på instituttet forsker i kræft på en måde, der er blevet anerkendt af verdens ledende kræftforskningscentre, nemlig World Cancer Institute i Washington. Desuden fortæller souschef Elisabeth Bloch fra Stadsarkivet, om skolelægejournalernes historie.

Skolelægejournaler – gamle og alligevel helt aktuelle

I samlingen af skolelægejournaler findes oplysninger om samtlige københavnske skolebørn født mellem 1930 og frem. En på verdensplan helt unik samling. 350.000 børn er registreret og det på en måde, så data er sammenlignelige. Derfor kan forskere i dag se hvordan sygdomme har udviklet sig over tid og følge hvordan det siden hen er gået børnene.