Søg i politiets efterretninger 1867-1930

Nu er politiets efterretninger online. Her finder du oplysninger om efterlyste personer i hele Danmark.

Efterlyst og på farten

”Anders Nørgaard, forhen postbud i Frederikshavn og som sidst har været udskænker i Central-Hotellets beværtningskælder i Esbjerg, sigtes for bedrageri. Han har for godt 8 dage siden forladt Esbjerg, og rejser sandsynligvis nu omkring og foregiver at ville leje beværtninger. Signalement: 25—30 år gammel, mørkt hår, store blå spillende øjne, lille blondt overskæg, rask i sine bevægelser, slesk væsen, iført mørkt tøj og læderfodtøj”.

Sådan lød det det 14. juli 1894 da Anders med de spillende blå øjne blev efterlyst. På den knap 5 sider lange politiefterretning, står han opført sammen med mange andre af fortidens skæbner, der på den ene eller anden måde var på kant med loven.

Se personerne for dig med grundige beskrivelser

De politiefterretninger, der nu kan anvendes online på Københavns Stadsarkivs hjemmeside, er ikke blot 63 års kilder til kriminalitetshistorie. Det er også en spændende kilde til slægtsforskning og ikke mindst en kulturhistorisk guldgrube.

Her kan du læse beskrivelser af fortidens værdier – i form af tyvekoster, som sølvure, sengetæpper, tørvekurve og kjoletøj. Men efterretningerne giver også mulighed for at indkredse nogle af de mennesker, der levede en mere omflakkende tilværelse og kan være svære at finde i andre kilder.

Politiets efterretninger rummer nemlig oplysninger om personer, der var efterlyst med grundige beskrivelser af deres fysiske fremtoning, samt hvad de var efterlyst for.

Vælg avanceret søgning og sæt kryds ved efterretningerne.

Landsdækkende kilde med rod i København

Københavns Politi havde ansvaret for at udsende efterretningerne indtil 1920 hvor Statspolitiet overtog. Derfor findes et af landets eneste komplette sæt af efterretningerne i dag på Københavns Stadsarkiv, selvom kilden som sådan er landsdækkende. Mindre komplette rækker af efterretningerne findes på Rigsarkivet og på Det Kongelige Bibliotek, samt Politimuseet.

Nu er de digitaliseret og tilgængelige på kbharkiv.dk frem til 1930.

Digitaliseret og søgbar

Efterretningerne er ikke håndskrevne, men trykte. Det betyder at vi har kunne gøre teksten søgbar ved hjælp af automatisk tekstgenkendelse, såkaldt OCR.

Imidlertid er en del af efterretningerne trykt med gotisk frakturskrift og den er sværere at genkende for programmet end almindelig maskinskrift. Det betyder, at omkring 5-10% af teksten ikke er genkendt korrekt og derfor kan være vanskelig at søge i. Dette betyder også at der kan være personnavne i efterretningerne, der ikke er blevet genkendt korrekt. Finder man ikke den person man søger efter, kan man derfor overveje alternative stavemåder eller gå i gang på den gammeldags facon med at læse selve teksten.

Frivillige har hjulpet

Efterretningerne udkom nærmest dagligt og er herefter blevet samlet i store årlige bind. Imidlertid er en sådan en stor digitaliseret bog vanskelig at navigere og søge i online.

Derfor har en lille skare meget dedikerede frivillige opdelt de digitale filer, så vi nu kan anvende efterretningerne enkeltvis, som 1-5 sides dokumenter som dem landets politistationer engang modtog. I alt 15.140 pdf filer er det blevet til.

Tusind tak til alle der har deltaget!