Når arkivmateriale bruges på nye måder

Fotos, erindringer og arkivmateriale sætter gang i snakken, når ældre mødes i faste netværksgrupper og mindes gamle dage.

Nye fællesskaber

”Jeg har en kasse derhjemme, der står ’Mit liv’ på. Jeg er jo samler, så der er alt muligt i – papirer, fotos og endda beviser fra min gamle danseskole. Mit barnebarn, der er nybagt mor, har selv lige startet sin kasse. Faktisk burde alle have sådan en,” lyder det fra Hannah Mia, der er en af deltagerne i Netværksgruppe 65+.

Netværksgruppen er en del af et initiativ, der er blevet til i et samarbejde mellem Københavns Stadsarkiv, Frederiksbergmuseerne og Københavns Kommune. Hensigten er at hjælpe de ældre med at skabe nye relationer og netværk.

”Vores oplevelse er, at de ældre finder det virkelig interessant og ikke mindst hyggeligt at møde hinanden på denne måde. Der dannes nye relationer, og erfaringen er, at de ældre bliver ved med at ses,” fortæller arkivar Peter Wessel Hansen.

Arkivmateriale sætter gang i minderne

Som udgangspunkt for gruppernes samtaler, bruges historisk materiale fra arkivets samlinger. Arkivmateriale som sange, københavnererindringer og gamle fotos fra byen vækker minder og er gode til at sætte gang i snakken og giver de ældre lyst til at dele deres egne oplevelser og erfaringer fra et langt liv.

Netværksgrupperne har eksisteret i tre år i Frederiksberg Kommune. I foråret 2017 blev konceptet startet op i Københavns Kommune, hvor to netværksgrupper har haft deres mødested i Stadsarkivets lokaler på rådhuset. De to grupper har nu afsluttet deres forløb, og en tredje gruppe starter op i september.

Netværksgruppe samlet på Københavns Stadsarkiv.