Kvindernes kaffevogn – arkitekttegnet i detaljen

Københavnske Kvinders kaffevogne var et tiltag mod det omfattende indtag af alkohol på arbejdspladser i starten af 1900-tallet. I Stadsarkivets samling af arkitekttegninger ses også en fin lille kaffevogn, der vidner om Stadsarkitektens ambitioner for byrummet.

Kaffe som alternativ til øl

Københavnske Kvinders Kaffevogne var en forening, der arbejdede for at formindske drikkeriet på arbejdspladserne. Ved at tilbyde billig kaffe og lidt mad havde arbejderne et alternativ til den let tilgængelige spiritus eller øl. Desuden uddelte foreningen billetter blandt arbejdsløse, som kunne veksle billetten til en gratis kop kaffe. 

Foreningen blev drevet ved hjælp af gaver, donationer og frivilligt arbejde og overskuddet gik til de arbejdsløse.

Succes vidner om nød

Københavns magistrat godkendte foreningen i 1907 og i 1935 havde foreningen 44 vogne og solgte over 15.000 kopper kaffe om dagen. I 1934 blev der uddelt 200.000 billetter til arbejdsløse. Foreningens succes vidner om mellemkrigstidens store sociale nød.

Kaffevognene var et kendt element i det københavnske bybillede og er nævnt flere steder i Stadsarkivets store erindringssamling.

kaffevogn tegning totalTegningerne fra Stadsarkitekten 1953 viser en lille kaffevogn, beskrevet i detaljen. Her er skuffer til teskeer og plads til pengekassen.

I sine erindringer fra 1995 skriver Holger Cederquist, hvordan de og andre velgørende tiltag som folkekøkkener prægede byen:

”Gik man ned til Suhmsgade, blev man mindet om, at der var arbejdsløshed og fattigdom. Nogle tog sig af problemet. Der var oprettet folkekøkkener, hvor prisen for en middagsret var billig. En kreds af københavnske kvinder oprettede nogle kaffevogne med navnet K.K.K., Københavnske Kvinders Kaffevogn, opstillet forskellige steder i København. En var opstillet ved Nørreport Station, to stod der, både sommer og vinter. En kop kaffe og et stykke wienerbrød kostede, så vidt jeg husker, 15 øre.”

Kaffevognens design fulgte med tiden

Men hvordan så disse engang så kendte kaffevogne så ud? Vi har ingen tegninger af de kaffevogne, der fungerede fra 1907 og frem, men fotografier viser en mere svungen stil end de rene linjer, der præger de tegninger af en kaffevogn udført af Stadsarkitekten i 1953.

Koebenhavnske kvinders kaffevognePostkort fra omkring 1920 med en tidligere udgave af kaffevognen. Københavns Museum

I dag findes tegningerne af kaffevognen blandt mange andre tegninger af gadeinventar i Stadsarkivets samling af tegninger fra Stadsarkitekten. Her er skopudserhuse, bænke, plakatsøjler, telefonbokse, ledningsmaster og meget andet.

Arkitekttegnet gadeinventar

Den fine lille kaffevogn blev specialtegnet i et omfang, der kun kan vække beundring. Ikke kun vognens overordnede indretning og udseende, men også isskabet, bakkestativet, sennepsholderen og mange andre detaljer fremgår af den fint udførte tegning.

Den dag i dag kan mange af Stadsarkitektens kreationer ses, når man bevæger sig rundt i det københavnske byrum. Der er kaffevognen en undtagelse. Den blev parkeret for mange år siden.

Læs mere om Stadsarkitektens tegningssamling

Læs hele Holger Cederquists erindring

kaffevogn detaljerOversigtstegning af kaffevognen, 1953. Vi har desværre ikke fundet nogle fotografier af kaffevognen i brug.
bakkestativDer skulle mange tegninger til at skabe en kaffevogn. Her ses eksempler fra en større samling detaljetegninger af kaffevognens inventar.

 

andoegning koebenhavnske kvinders kaffevogn ’En stor del kvinder som har forståelse for hvilken nød og elendighed, der fremkommer i hjemmene ved det store forbrug af stærke drikke op arbejdspladserne, have sluttet sig sammen for ved oprettelsen af kaffevogne at søge at formindske nydelsen, når man på selve pladserne kunne tilbyde en god varm kop kaffe forn en ringe betaling’. Sådan indledes ansøgningen til Københavns magistrat, da kvinderne i 1906 søger om tilladelse til at stille kaffevognene op.
koebenhavnske kvinders kaffevogn love Københavnske Kvinders kaffevognes love er vedtaget i april 1907. Her indledes med det jordnære formål at: ’Udskænke en god varm kaffe til billig pris på arbejdspladser i København’.

Arkitekttegnet gadeinventar