Kunstfund i arkivet

Tegninger af bl.a. Heerup og Thelander dukkede op i en stor pakke undseeligt mærket med ’Frimærkekonkurrence’.

Fem kunstneres forslag til et jubilæumsfrimærke

Det er ikke fordi, vi synes vi mangler arkivmateriale, med æstetiske kvaliteter. Men nogen gange kan man alligevel blive særlig overrasket, når man åbner en arkivpakke.

Stadsarkivet er i disse dage i gang med at flytte størstedelen af samlingerne fra en adresse til en anden. I den forbindelse får man øje på pakker, der ikke har været kigget på længe.

Øverst på en reol lå en pakke mærket med ’frimærkekonkurrence’. Pakken viste sig at indeholde fem kunstneres forslag til en serie på fire frimærker, der skulle trykkes i anledning af Københavns 800 års jubilæum i 1967. 

Der var indbudt seks kunstnere til konkurrencen, nemlig Henry Heerup, Olav S. Mathiesen, Rasmus Nellemann, Holger Philipsen, Mads Stage og Henry Thelander. Vinderen blev Rasmus Nellemann, hvis forslag er det eneste, der ikke længere er i pakken. Man kan forestille sig at det er sendt videre til endelig bearbejdning inden tryk.

thelander3. præmien fik Henry Thelander for dette forslag. Det adskiller sig fra de andre ved flere skriftlige budskaber. Tegningerne fortæller en historie om at søfart, industri, fiskeri og handel har været gennemgående temaer i Københavns historie.

Anonyme, men særligt udvalgt kunstnere

2. og 3. præmien gik til Heerup og Thelander, der fik henholdsvis 2500 kr. og 1000 kr. i præmie, mens førstepræmien var på 5000 kr.

Kunstnerne var udvalgt særligt til konkurrencen og fik 2500 kr. for at deltage. Konkurrencen var anonym, så kunstnerne skulle mærke deres forslag og vedlægge en lukket kuvert med angivelse af deres navn og hvilket mærke de havde brugt. Derudover blev kunstnerne meddelt, at der skulle være plads til et tocifret tal, og evt. teksten ’øre’ eller ’Kgl. post’. Der skulle kun anvendes en farve til hvert mærke og de endelige frimærker ville blive trykt i farverne grøn, brun rød og blå.

Smukke grafiske tegninger, der på hver sin måde forsøge at indfange hvad København er i kraft af sin historie

I vores øjne er tegningerne alle smukke grafiske bud, der på forskellig vis fanger det historiske København, 1960’ernes moderne storby og de mennesker, der bor i byen. Det må have været svært at vælge for dommerkomiteen!

Til næste år fylder Københavns 850 år. Om tiden er løbet fra jubilæumsfrimærker er ikke godt at vide, men hvis ikke, findes der altså nogle fine tegninger her i samlingen, som godt kan klare en tur i trykken.

mathiesenDette forslag af Olav S. Mathiesen fik ingen præmie, men blev særligt fremhævet af dommerkomiteen. Det fremgår dog ikke hvorfor. Måske fordi de sammensat dannede et kort?

 

cirkelKonkurrencen foregik anonymt, så dommerkomiteen vidste først hvilke kunstnere, der stor bag forslagene, efter de havde udpeget vinderen. I pakken ligger også de forslag som ikke blev præmieret eller udmærket. Disse er i dag stadig anonyme og mærket med en geometriske figurer. Her ses forslaget mærket 'Cirkel'.
heerupHeerup fik 2. præmien for dette forslag, der med cykler, småbørnsfamilier, havnen, historien og arkitekturen inkarnerer København. Det lyder næsten som noget, man også ville fremhæve i dag.

 

firkantKøbenhavn som tårne, havn og byggeplads. Det virker bekendt. Kun fiskekutteren kan vi ikke længere nikke genkendende til i dette flotte forslag, mærket 'Firkant'.
trekantMærket 'Trekant'. Det flotte enkle og grafiske fokus på byens huse er også smukt. Men måske manglede der nogle københavnere på tegningerne for at de helt kunne indramme 800 års jubilæet?