Juleudstillingen spejlede tidens modeluner

Et halvt århundredes historie fortalt med julegaver – sådan kan man se invitationen til Olesens juleudstilling på Højbro Plads.

Udsnit af Grosserer Carl Ludvig Ivar Olesens invitation til juleudstilling 1922.
Emner

Se mere indhold om

Hvis De foruden andre og mere almindelige juleartikler skulle være interesseret i at se ’et godt og fikst udvalg i mekanisk legetøj, dukker, groteske figurer etc.’, som nu er bestilt hjem for at tilfredsstille kundernes ønsker fra tidligere julesæsoner, så kom ind og se juleudstillingen hos C. Olesen på Højbro Plads.

Sådan lød grosserer Carl Ludvig Ivar Olesens invitation til sine ’ærede’ forretningsforbindelser fra 1902.

Juleudstillinger på Strøget

Strøget har alle dage været centrum for julehandlen og de mange mere eller mindre smagfulde juleudstillinger. En af disse traditionsrige juleudstillinger var den, som grossererfirmaet C. Olesen A/S var vært for hvert eneste år mellem 1900 og 1950 .

Julen – også kræmmernes fest

Julehandlen er en uomgængelig del af december og omdanner i disse dage det indre Københavns gader til en sand menneskeflod af københavnere og tilrejsende på julegavejagt.

I begyndelsen af 1800-tallet blev det for alvor blev populært at give julegaver. Siden da har julen ikke alene været hjerternes og mavernes fest, men i høj grad også kræmmernes fest. En driftig herre som grosserer Olesen lod naturligvis ikke muligheden for en indbringende julesæson gå sin næse forbi.

Julesortiment af gaveartikler

I 1892 stiftede Carl Ludvig engrosvirksomheden C. Olesen, der først slog sig op på møbelstoffer, gardiner, kjolestoffer, tæpper og linoleum, men senere solgte alt fra hvidevarer, radioartikler og lamper, til møbler, nips og legetøj. Det var stort set kun fantasien, der satte grænser for sortimentet.

Når juletiden nærmede sig, blev sortimentet skræddersyet til at opfylde højtidens særligt store begær efter gaveartikler.

Julekataloget fortæller om det der var moderne

Hvert år i november udsendte C. Olesen A/S en kunstfærdigt udført indbydelse til firmaets juleudstilling af ’fikse og originale nyheder’. Invitationen præsenterede på kreativ vis de gaveartikler, som man forventede ville blive årets storsælgere. Invitationen udgjorde dermed også et slags julekatalog.

Aktuelle, internationale og danske på samme tid

I invitationen ser vi datidens skiftende modeluner og diller, men også hvad der var oppe i tiden eller havde været aktuelt i det år, der gik på hæld. C. Olesen A/S var en virksomhed, der fulgte med tiden, men som samtidig stod vagt om den gode, gamle danske jul. Det var i hvert fald, det man ønskede at give indtryk af overfor kunderne.

Det sidste nye i julegaver er nu på arkiv

I dag findes de smukke, groteske og morsomme invitationer til C. Olesens juleudstilling fra 1900-tallets fem første årtier bevaret i Stadsarkivets samlinger.

Her kan vi læse, hvordan Olesen sørgede for, at de mest ’moderne og elegante pariser- og wienernyheder’ fandt vej til de danske forbrugere og hvordan julehandlen var præget af skiftende tider, tendenser og teknikker – fra klunketiden over de brølende tyvere til 1940’ernes funktionalisme.

Emner

Se mere indhold om