En masse nyt under solen!

Der er grund til at blive ved at granske arkiverne. Hør arkivar Peter Wessel Hansen og forsker på Thorvaldsens Museum Kira Kofoed fortælle om nyeste fund og nye vinkler på gammelt stof. Arrangementet foregår på Thorvaldsens Museum.


Dato: 26. april

Tid: kl. 16-18

Sted: Thorvaldsens Museum

Pris: 50 kr. (almindelig museumsentré). Billet giver på købsdatoen adgang til både Nikolaj Kunsthal og Thorvaldsens Museum. Der er ikke billetbestilling.


Dobbeltforedrag under Forskningens Døgn

Hør arkivar Peter Wessel Hansen og forsker på Thorvaldsens Museum Kira Kofoed fortælle om nyeste fund og nye vinkler på gammelt stof. 

”Jeg Instrumentmager Johannes ansøger…” Jobansøgninger fra 1700-tallet

Historiker og arkivar ved Københavns Stadsarkiv Peter Wessel Hansen

Et job er ikke bare et job – og det var det heller ikke i 1700-tallet.

Historiker og Ph.D. Peter Wessel Hansen har undersøgt Københavns Stadsarkivs samling af jobansøgninger fra slutningen af 1700-tallet. De viser, at københavnernes syn på arbejde var stærkt præget af deres standsmæssige tilhørsforhold og de æresbegreber, der gjaldt der.

portbetjentMange af de ansøgningerne, der er bevaret i Københavns Stadsarkiv, stammer fra folk, der søgte arbejde ved byens port. Her ses en scene fra acciseboden ved Vesterport malet af Wilhelm Marstrand i 1831. Maleriet findes i dag på Københavns Museum.

For mange var arbejdet ikke blot genstand for deres fysiske, men også deres sociale overlevelse, og i nogle tilfælde var lønnen ligefrem mindre betydningsfuld end arbejdets agtelse. 

Thorvaldsens hemmeligheder i en digital tidsalder

Kunsthistoriker ved Thorvaldsens Museum Kira Kofoed

Forskningsprojektet Arkivets arbejde på Thorvaldsens Museum er temmelig usædvanligt. Hvorfor bruger fire kunsthistorikere mange år på at grave i kilder om Bertel Thorvaldsen (1770-1844), en kunstner, der allerede er beskrevet i snesevis af hyldemeter? Er der noget nyt at sige?

Kunsthistoriker og mag.art Kira Kofoed giver et indblik i forskningsprojektet og dets grundidé: at gøre nyeste forskning tilgængelig for alle – mens den bliver til.

Ud over en introduktion til sitet arkivet.thorvaldsensmuseum.dk giver Kira Kofoed eksempler på arbejdsgange og nyopdagelser – fx en tidligere ubeskrevet stor bestilling til godset Hams Hall ved Birmingham i England.

Besøg arkivet.thorvaldsensmuseum.dk

fra thorvaldsens arkivTil hr. ridder Thorvaldsen i Rom – så enkelt kunne man i 1836 skrive for at få et brev fra Edinburgh frem til billedhuggeren Bertel Thorvaldsen i Rom. Kortfattetheden vidner om Thorvaldsens store ry i samtiden. Brev til Thorvaldsen fra Board of Trustees for Manufactures in Scotland, 24.10.1836.