Arrangementer – efterår 2018

Få overblik over efterårets arrangementer, omvisninger, foredrag og byvandringer på Københavns Stadsarkiv.

September

Byvandring: Bertel Thorvaldsen og afmægtighedens København: en verdensstjerne bag facaden

Året er 1805. Den berømte billedhugger Bertel Thorvaldsen er i Italien. Hjemme i København sidder faderen Gotskalk. Han er gammel og svag og ønsker sønnens hjælp men ender mod sin vilje på fattighuset. Sammen med Gotskalk Thorvaldsen stifter vi bekendtskab med fattigdommen omkring 1800 – en historie om mere ukendte sider af den celebre billedhugger og hans museum. Vi følger den dengang så almindelige deroute fra ærekær borgermand til skamfuldt fattiglem: selve antitesen til den store billedhuggers liv. Havde den afmægtige faders skæbne større betydning for kunstneren, end man hidtil har ment?

Dagens guider til guldalderens København er forsker ved Thorvaldsens Museum Ernst Jonas Bencard samt københavnshistoriker og arkivar ved Københavns Stadsarkiv Peter Wessel Hansen.

Tid og sted:

Mødested ved indgangen til Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K

12. september, kl. 15 – 17. Pris 50 kr.

Københavns Underbevidsthed – meditation og sansning i arkivet

I kælderen under rådhuset opbevares hele byens hukommelse i arkivet. Her findes de dokumenter, der fortæller dens officielle historie. Men arkivet er også byens underbevidsthed, for gennem århundreder har arkivarerne gemt vidnesbyrd om alt det skjulte, ukendte og fortrængte. Vi dykker ned i arkivets mere ukendte og sanselige sider. Glemte og ubekvemme historier kommer frem i lyset og vi fornemmer de utallige københavnerskæbner i arkivets gemmer. Herefter sætter vi os ned midt i al denne historie, lader os guide ind i os selv og finder ro med meditation i arkivets helt specielle rammer.

Dagens guider ind i Københavns underbevidsthed er københavnshistoriker og arkivar ved Københavns Stadsarkiv Peter Wessel Hansen samt meditationsinstruktør Lisbeth Moseholm.

Tid og sted:

Københavns Stadsarkiv

13. september. Pris 50 kr.

kl. 19 – 20 og kl. 20.15-21-15

Byvandring: Sjovere, ludere og pæne borgere i Farvergade

Året er 1896. København er plaget af fattigdom, kriminalitet og prostitution. I Farvergade generer en gruppe prostituerede gadens pænere borgere, der klager deres nød til selveste Borgerrepræsentationen. I denne byvandring møder vi folk og fæ i det, der engang var en af Københavns livligste gader. I årene omkring 1900 huser Farvergade såvel berygtede værtshuse som velbesøgte bordeller. Men for enden af gaden er byens nye rådhus under opførelse og kvarterets borgerskab mener, at det er tid til at gaden skifter klientel. Farvergade saneres og gaden får sit nuværende mere polerede ansigt.

Dagens guide til København omkring 1900 er københavnshistoriker og arkivar ved Københavns Stadsarkiv Peter Wessel Hansen.

Tid og sted:

Mødested: Uden for Københavns Stadsarkiv på Københavns Rådhus

17. september, kl. 15.30 – 17. Pris 50 kr.

Omvisning: Arkivets skjulte Skatte. Fantastiske, ubekvemme og glemte københavnerhistorier

I kælderen under rådhuset opbevares hele byens hukommelse i arkivet. Her findes de dokumenter, der fortæller den officielle historie. Men gennem århundreder har arkivarerne også gemt vidnesbyrd om alle de mere ukendte, skjulte og fortrængte sider af byens historie. På denne omvisning bevæger vi os ned i arkivets magasiner, hvor der normalt ikke er åbent for publikum. Her hører vi historier om nogle af arkivets undervurderede perler, der kun ved tilfældighedernes spil har overlevet til i dag. Desuden afsløres en ubekvem historie om stadsarkivet under den tyske besættelse af Danmark.

Dagens omviser er københavnshistoriker og arkivar ved Københavns Stadsarkiv Peter Wessel Hansen.

Tid og sted:

Københavns Stadsarkiv

20. september, kl. 15.30-17. Pris 50 kr.

Tastecafe: Lær at taste begravelsesprotokoller i Kildetasteren

Få en introduktion til hvordan du kan være med til at indtaste de københavnske begravelsesprotokoller.

Få hjælp til at oprette dig som bruger, vælge protokol og indtaste en begravelse. Og få svar på de spørgsmål, der helt naturligt opstår undervejs. Fx hvad gør jeg hvis jeg ikke kan læse hvad der står? Eller hvis jeg kommer til at indtaste noget forkert? Hvordan får jeg hjælp, når jeg sidder der hjemme?

Hvis du allerede er garvet indtaster, får du muligheden for at møde andre indtastere eller for at hjælpe nye indtastere i gang.

Medbring egen computer.

Tid og sted:

STORM20, Stormgade 20, 26. september, kl. 15-17. Gratis


Oktober

Foredrag: Hverdage er der flest af – københavnske erindringer fra spisebordet, skammekrogen og skolebænken

Forfatter og etnolog Julia Lahme fortæller om sin nye bog Hverdage er der flest af.

Bogen bygger på de mange personlige beretninger om stort og småt fra de seneste ca. 75 år, som danskere i alle aldre og fra hele landet indsendte til bl.a. Københavns Stadsarkiv i 2017. Med blik for de store og små hverdagsdramaer har Julia Lahme i denne anderledes danmarkshistorie klippet i erindringerne og sat dem sammen til sit eget bud på et danmarksbillede. Det er historier fyldt med hjerteblod, spændende erindringsglimt og rørende beretninger. Bogen viser, hvor meget verden har forandret sig på meget kort tid – men også hvor ens vores grundlæggende livsforhold er på tværs af tid og rum.

Tid og sted:

Hovedkassen, Københavns Rådhus

3. oktober, kl. 15 – 16. Pris 50 kr.

Kulturnat: Arkivets skjulte skatte – om fantastiske og glemte københavnerhistorier særudstilling og åbent hus

Denne aften viser vi helt eksklusivt arkivets skatte og undervurderede perler. Dokumenter så gamle og skrøbelige, at de normalt ikke tåler dagens lys. Vi fortæller dramatiske og glemte københavnerhistorier.

Du kan selv gå på opdagelse i vores store samlinger af billeder fra det gamle København og se hvem, der boede i dit hus for 100 år siden.

Tid og sted:

Københavns Stadsarkiv, 12. oktober, kl. 18 – 24

Foredrag: Angst og engle – den spanske syge i København

Historiker og speciallæge Hans Trier fortæller om den spanske syge, som hærgede for netop 100 år siden.

I Danmark døde 18.000. Det var den største medicinske katastrofe herhjemme i flere århundreder. Da epidemien rasede, levede befolkningen i frygt og angst, mens tusindvis af raske danskere frivilligt og selvopofrende hjalp de syge medborgere. I bogen Angst og engle har Hans Trier skildret historien om den spanske syge fortalt gennem ofre, pårørende, læger, sygeplejersker og andre, der tog sige af de syge. I eftermiddagens foredrag vil der være særligt fokus på den spanske syge i København og de kilder, der kan fortælle os om, hvordan københavnerne oplevede den uhyggelige epidemi.

Tid og sted:

Københavns Stadsarkiv

25. oktober, kl. 15.30-17


November

Spil: Er der forskel på nu og da? Få svaret med “Erindringsgeneratoren”

Vi sætter efterkrigstidsgenerationen overfor generation Z, som er født 1996 eller senere. Sammen spiller de sig igennem deres forskelligartede eller ens erindringer om et barndomshjem, en skoletid og kærligheden. Med spillet skabes en interessant samtale om forskelle og ligheder nu og da. Kom alene eller med en du kender. Er du alene finder vi en makker til dig.

Tid og sted:

STORM20, Stormgade 20, 3. november kl. 13-15.

Gratis, der serveres kaffe og kage

Tilmelding er gratis og sker til Britt Boesen på mail: jx75@kk.dk

Stadsarkivets årlige brugerdag

Stadsarkivets årlige brugerdag, hvor vi sætter fokus på de projekter, hvor du som bruger kan deltage og bidrage, fx indtaste begravelsesprotokoller. Vi fortæller også om aktuelt og kommende arkivmateriale på nettet.

Årets program byder derudover på to spændende højdepunkter:

  • Fejring af at politiets registerblade er så godt som færdigtastet
  • Foredrag: “Strengt fortroligt” – et signalement af (danske) Politiefterretninger. Jørgen Mikkelsen, arkivar og seniorforsker ved Rigsarkivet fortæller om politiets efterretninger.

Vi starter med kaffe og indskrivning fra kl. 13. Programmet starter kl. 13.30

Tid og sted:

Hovedkassen, Københavns Rådhus, 19. november kl. 13.00-15.30. Gratis

Workshop: Wiki Labs Kultur

Lær hvordan du skriver en artikel til Wikipedia.

Wiki Labs Kultur er en månedlig begivenhed, der skifter værtskab mellem forskellige kulturinstitutioner. Arrangementet er en skrivende workshop, hvor du kan få hjælp af erfarne såkaldte wikipedianere til at dele din viden på Wikipedia. Da værtskabet i november er på Københavns Stadsarkiv sætter vi denne gang fokus på at skrive om steder og begivenheder i København og deres historie.

Karen Williams, projektleder fra Det Kg. Bibliotek holder oplæg om sine erfaringer som Wikipediaskribent og giver gode råd om hvordan man formidler sin viden på Wikipedia. Efterfølgende giver Peter Wessel Hansen, arkivar på Københavns Stadsarkiv ganske kort en række eksempler på artikler om Københavns historie og steder, som kan give inspiration til selv at skrive mere. Herefter er der kaffe, slik og fri skrivning.

Medbring egen computer.

Tid og sted:

Københavns Stadsarkiv, 23. november kl. 15-17. Gratis

Tastecafe: Lær at taste begravelsesprotokoller i Kildetasteren

Få en introduktion til hvordan du kan være med til at indtaste de københavnske begravelsesprotokoller.

Få hjælp til at oprette dig som bruger, vælge protokol og indtaste en begravelse. Og få svar på de spørgsmål, der helt naturligt opstår undervejs. Fx hvad gør jeg hvis jeg ikke kan læse hvad der står? Eller hvis jeg kommer til at indtaste noget forkert? Hvordan får jeg hjælp, når jeg sidder der hjemme?

Hvis du allerede er garvet indtaster, får du muligheden for at møde andre indtastere eller for at hjælpe nye indtastere i gang.

Medbring egen computer.

Tid og sted:

STORM20, Stormgade 20, 28. november, kl. 15-17. Gratis

Foredrag: Børnefængslet – Københavns kommunes internat på Vesterfælledvej 1876-1905

Ning de Coninck-Smith fortæller om hverdagen for gadebørn i slutningen af 1800-tallet. Både på Internatet på Vesterfælledvej og børnefængslerne på Frederiksberg.

I slutningen af 1800-tallet havde København også sine gadebørn. Så mange var der, at kommunen fandt det fornødent at oprette en særlig institution til dem, nemlig et internat, som lå på Vesterfælledvej frem til 1905.

Takket være et righoldigt arkiv, som er bevaret på Københavns Stadsarkiv, er det muligt at følge drengene i hverdagen, fra deres ankomst til de forlod institutionen – som oftest for at komme på en opdragelsesanstalt langt væk fra den farlige storby.

På trods af den hårdhændede behandling drengene blev udsat for – eller netop derfor – blev stedet et socialpædagogisk forbillede bl.a. for Frederiksberg kommune, som indrettede børnefængsler på samtlige kommunale skoler.

Tid og sted:

Københavns Stadsarkiv, 29. november kl. 15.30-17. Pris 50 kr.


December

Foredrag: De fattiges jul – julevelgørenhed i 1800-tallets København

Arkivar og historiker Peter Wessel Hansen fortæller om de københavnere, der søgte at forsøde de fattiges jul i 1800-tallet.

Det var en tid uden hverken dagpenge, folkepension eller kontanthjælp og til hverdag måtte de fattige gå for lud og koldt vand. Det var ikke en dans på roser at få fattighjælp eller ende på fattighuset for hjælpen var knap og indebar, at man mistede en række rettigheder. Heldigvis var der mange helt almindelige mennesker, der gerne ville hjælpe de fattige og give dem en ekstra almisse – og ikke mindst ved juletid. De fattige skulle også mærke, at det var jul.

Tid og sted:

Københavns Stadsarkiv, 13. december kl. 15.30-17. Pris 50 kr.