100% Fremmed? - en del af arkivets samling

Udstillingen 100% Fremmed? kan i disse dage opleves i Rådhushallen. Når udstillingen stopper vil udstillingens fortællinger blive en del af stadsarkivets samling.

En udstilling af fortællinger, samtaler og portrætter

I udstillingen 100% Fremmed? kan du opleve 100 tidligere flygtninge give deres eget svar på spørgsmålet: Er du 0%, 50%, 100% fremmed? Et simplificerende og polemisk spørgsmål, der har ført til 100 vidt forskellige samtaler.Samtalerne er blevet 100 fortællinger og iscenesatte portrætter, hvor de tidligere flygtninge har ordet. 

Fortællingerne kan opleves i Rådhushallen på Københavns Rådhus fra 18. - 29. april. Herefter er det planen at udstillingen skal på tourne.

Følg med i udstillingsplanerne hos Københavns Internationale Teater, der står bag udstillingen.

Sjældne stemmer i arkivets samlinger

Københavns Stadsarkiv og Københavns Internationale Teater er gået sammen for at sikre, at de 100 fortællinger kan blive gemt for eftertiden. Arkivmateriale, der fortæller om livet i Danmark, set gennem tidligere flygtninges øjne, er nemlig ikke noget, man finder så meget af i arkivets samlinger.

100 fremmed nyhedAdnan Axacan er en af de fortællende personer i 100% Fremmed? Adnan er 58 år er folkeskolelærer. Bor i Brøndby Strand og kom fra Tyrkiet til Danmark i 1985.

Et af Det Internationale Teaters mål med udstillingen er, at den entydige fortælling om ”flygtningene” erstattes af personlige og forskellige historier om at være menneske i Danmark i dag – fremmed eller ej. Det er blevet til fortællinger om tilhørsforhold, længsler og drømme, minder om mennesker og steder, holdninger til samfund, køn, kultur og religion…

Fortællingerne, der supleres af billeder og lyd, vil udgøre spændende og varieret materiale for forskere, skoleelever og studerende, der nu eller i fremtiden vil studere samfundsforhold og identitet i Danmark.

Indtil fortællingerne afleveres til Københavns Stadsarkiv kan et udvalg - ud over i udstillingen - opleves på 100% Fremmeds hjemmeside

100 fremmed 3
100 fremmed 5
100 fremmed 6

 

Hvem er de 100?

De 100 personer er udvalgt på baggrund af data fra Danmarks Statistik som et repræsentativt udsnit af de ca. 161.000 mennesker, der er kommet til Danmark som flygtninge eller familiesammenførte siden 1956 fra primært 29 lande. De er alle kommet hertil, efter at FN vedtog Flygtningekonventionen i 1951.

Deltagerne er valgt ud fra oprindelsesland, køn og årstal for ankomst samt med henblik på at repræsentere forskelligheden inden for mere bløde kriterier såsom politisk, religiøs, etnisk og professionel baggrund.

14% er fra Irak, 11% fra Afghanistan og Syrien, 7% fra Iran og Somalia, men også tidligere flygtninge fra f.eks. Polen, Rusland, Kina, Burundi og Chile er repræsenteret. Den ældste deltager er 79 år og kom til Danmark blandt de første flygtninge fra Ungarn efter Sovjets invasion i 1956. Den senest ankomne deltager er flygtet fra Den Syriske Borgerkrig og kom hertil i 2016.

100% FREMMED? tegner således med brede strøg et billede af 60 års lokale og globale kriser.

Deltagerne har selv medvirket til at finde den rette form og det rette indhold til deres selvrepræsentation, både i foto og tekst.

Det Internationale Teater

100% Fremmed?

100 fremmed 1
100 fremmed 2
100 fremmed 4