Kort og tegninger

Fra Københavns Stadsarkivs Wiki
Skift til: navigering, søgning

Kort og tegninger

Den Kongelige Residentzstad Kiøbenhavn i grundtegning med dens Publique Bygninger, Gader og Stræder. Hvert kvarter har sin farve. I kortets sider ses Borgervæbningens faner og dens officerers navne. 1769

Københavns Stadsarkiv har en samling af kort og tegninger. Hele samlingen dækker perioden fra 1600-tallet til nutiden. Den omfatter i alt ca. 250.000 enheder. Ca 700 kort og tegninger fra samlingen er scannet og ligger på nettet.

Kort og tegninger er registreret i Stadsarkivets online arkivdatabase, Starbas og skal bestilles i Starbas.

Når du har bestilt et kort eller en tegning i Starbas, bliver materialet lagt frem på Københavns Stadsarkivs læsesal.

Du får automatisk en mail, når det er lagt frem til dig. Du kan højst bestille 6 enheder ad gangen.

Søgetips til kort og tegninger

Fritekstsøgning

Du kan fritekstsøge på kort og tegninger i Starbas.

Søgning på emne

En del af samlingen ligger efter emne, for eksempel Amager, Nørrebro, badeanstalter o.lign. Du kan søge på emnerne i Starbas.

Søgning på matrikelnummer

Den del af samlingen, der ikke ligger efter emne, er registreret på matrikelnummer. Du kan søge på matrikelnummer i Starbas.

  • Søg matrikelnummeret i Starbas. Hvis du f.eks. vil søge på Bispebjerg Hospital, matrikelnummer 244, ejerlav Utterslev, skriver du sådan Eksempel på matrikelnummersøgning i Starbas.
  • Vær opmærksom på, at ikke alle bygningstegninger er registreret på ejerlav og matrikelnummer. I stedet kan du prøve en fritekstsøgning.


I de tre søgeeksempler er der søgt på både fotos, kort og tegninger i Starbas. Du kan afgrænse dit søgeresultat i Starbas-menuen til venstre og for eksempel kun søge på tegninger.

Se også

Scannede kort og tegninger. Ca. 700 kort og tegninger er scannet og ligger gratis i høj opløsning på Stadsarkivets kildeviser.

Bestilling af scanninger på kort og tegninger.Hvis du ønsker at bestille en scanning af en tegning, skal du selv betale udgiften.

Historisk atlas. Historisk atlas har en stor samling digitale kort. Ved hjælp af værktøjet "tidslup" kan du lægge et historisk kort ind over et andet.

Det Kongelige Biblioteks digitaliserede kortsamlinger. Det Kongelige Bibliotek har en stor digital samling af scannede kort.

Geodatastyrelsen. Historiske kort. Kort med udgangspunkt i ejerlav eller et klikbart Danmarkskort (ejerlav kan slås op på www.ois.dk).

Center for Bygninger.På Center for Bygninger kan du få kopier af plantegninger.

Kort, Københavns Kommune.Københavns Kommune har både historiske og aktuelle kort liggende på hjemmesiden.