Søg efter din slægt på tværs af flere kilder

En ny søgefunktion på kbharkiv.dk gør det muligt at søge efter en person i Politiets registerblade og de københavnske begravelsesprotokoller samtidig.

Ægtepar med deres børn fotograferet i deres lejlighed i anledning af sølvbryllup i 1909. Foto: Ukendt fotograf, Københavns Stadsarkiv

En søgning til flere kilder

Som slægtsforsker er der mange steder på nettet man kan søge efter informationer om sin københavnske slægt. Hvis man er heldig, er kilderne blevet indtastet af frivillige så det er muligt at søge i selve kildens indhold, i stedet for at bladre i protokollerne på nettet eller på en læsesal.

Vi har nu samlet de indtastede kilder fra Københavns Stadsarkivs samlinger – hvor det er muligt at søge i selve kildens indhold – i samme søgefunktion.

Den nye søgning rummer foreløbig tre kilder:

  • Politiets registerblade 1890-1923 (stort set færdigtastet)
  • Begravelsesprotokoller 1861-1912 (under indtastning)
  • Erindringer ca. 1890-2017 (under indtastning/OCR behandling)

De tre kilder var før spredt på tre forskellige søgesider. Søgningen vil derfor gøre det lettere for dig, der leder efter en bestemt københavner i din slægt.

Fritekst, filtrering og avanceret søgning

Den nye søgning giver dig forskellige muligheder:

Fritekstsøgning

Fritekstsøgningen gør det let at komme i gang med at søge i de indtastede kilder. Til gengæld kan fritekstsøgninger ofte give nogle meget store søgeresultater, der er svære at navigere i. Vi har gjort det lettere at arbejde med store søgeresultater ved at give dig muligheden for at filtrere din resultatliste efter forskellige parametre.

Har du fx skrevet ’Jens Hansen’ i fritekstsøgning og fået rigtig mange resultater, kan du hurtigt præcisere dit resultatet ved at vælge, at du kun vil se de personer, der er født mellem fx 1850-60, bor i Adelgade og er arbejdsmænd. Du kan med andre ord filtrere på bla. fødselsår, adresse/gade og erhverv.

Avanceret søgning

Avanceret søgning gør muligt fra starten at søge præcist og målrettet. Du vælger hvilke kilder du vil søge i, og tilføjer de felter i kilden du vil søge i, alt efter hvilke informationer du har på forhånd.

Men bemærk at de felter du kan søge i afhænger af hvilke kilder, du vælger. Søger du i alle kilder er det kun fællesmængden af felter du søger i, mens vælger du kun en enkelt kilde, har du mange felter til rådighed. Operatorer gør det muligt for dig at designe din søgning meget præcist.

Hvilke københavnere kan du finde?

Politiets registerblade og de københavnske begravelsesprotokoller rummer oplysninger om københavnere i samme periode af byens historie (slutningen af 1800-tallet til starten af 1900-tallet). Det betyder at den same person kan være registreret begge steder og at der derfor kan være flere poster med den samme person.

Begge kilder er indtastet af frivillige. Politiets registerblade er med de ca. 2 mio. personer meget tæt på at være færdigtastet.

Begravelsesprotokollerne derimod er stadig er under indtastning. Over 100.000 begravelser er indtastet og hver dag kommer der nye til. Det betyder, at hvis du ikke finder en begravelse på en person, du ved er død i København, er det sikkert fordi begravelsen ikke er indtastet endnu. Du kan være med til at indtaste, så går det hurtigere.

Begravelserne kan også benyttes i Kildeviseren, hvor du via navneregistre kan bladre dig frem i protokollerne til den rigtige person.

Feedback

Vi vil fortsat forbedre og udvikle den nye søgning. Både ved at arbejde med selve funktionen og designet, men også ved at tilføje flere kilder, når det er muligt.

Den ’gamle’ søgning på politietsregisterblade.dk vil køre en periode endnu, men vil på sigt blive lukket ned.

Du er velkommen til at skrive til os, hvis du oplever noget, der ikke virker, noget du undrer dig over, eller har forslag til forbedring. Vi kan ikke love at vi kan realisere dine forslag, men vi vil bestemt tage det med i overvejelserne.