Lavsarkivalier til medaljefest på rådhuset

Perler fra stadsarkivets samling af arkivmateriale fra lavene kunne opleves af gæsterne til Håndværkerforeningens traditionsrige medaljefest 16. maj.

Billeder fra malerlavets skovtur 1905 og program for snedkerlavets fest 1908.
Emner

Se mere indhold om

Håndværkernes Medaljefest på Københavns Rådhus

Tirsdag den 16. maj kunne Stadsarkivets besøgende næppe overse, at noget stort var under opsejling i Rådhushallen.

Rådhusets betjente var i færd med at opstille farverige faner og arkivets personale bragte undtagelsesvist klenodier ud fra arkivet til en række montrer i hallen.

Forberedelserne til Haandværkerforeningen i Kjøbenhavns traditionsrige Medaljefest var i gang.

Medaljefesten

Samme aften mødtes en festklædt forsamling op på Københavns Rådhus for at hylde de dygtigste af årets nyudlærte svende.

Hvert år siden 1867 har foreningen hædret blomsten af de forskellige fags ungdom og siden 1924 har festlighederne fundet sted i Rådhushallen, der ved denne lejlighed smykkes med de gamle håndværkerlavs flotte faner.

Her modtager de unge håndværkere en sølv- eller en bronzemedalje ligesom der overrækkes forskellige legater for 1-2 millioner kr.

Alt dette under stor festivitas og Dronning Margrethes deltagelse. På den måde viderefører Dronningen den tradition for Kongehusets deltagelse i de årlige Medaljefester, som hendes far grundlagde som kronprins i 1927.

Udstilling af Stadsarkivets lavsarkivalier

I år bidrog Stadsarkivet også til det flotte arrangement.

Arkivet rummer en stor og vigtig samling af lavsarkivalier, som hører til blandt arkivets allermest anvendte arkivalier. Medaljefesten var en oplagt lejlighed til at vise nogle af samlingens perler frem og derfor arrangerede Stadsarkivet en lille udstilling af en række af lavenes arkivalier for festens deltagere.

Her kunne man så forbløffes over at se Guldsmedelavets mere end 600 år gamle lavsskrå, Bagernes lavsprotokol fra 1500-tallet eller et smukt udført tømrersvendebrev fra 1700-tallet samt mange andre spændende sager fra arkivet.

Udstillingen var meget populær blandt Medaljefestens deltagere og Stadsarkivet håber derfor at kunne gentage succesen ved en senere lejlighed.

Emner

Se mere indhold om