De husker 21. marts 1945

21. marts 1945 var en frygtelig dag i Københavns historie. Engelske fly bombede det forhadte Shellhus, men ved en fejl blev Den Franske skole også bombet. 75 år efter husker tre københavnere dagen.

Den bombede franske skole set fra Frederiksberg Allé i marts 1945. Foto: Fotograf ukendt, Frederiksberg Stadsarkiv.
Emner

Se mere indhold om , , ,

Luftalarmen lød i hele byen

“Så lød luftalarmen.” Det er den samme sætning, der går igen, når Kirsten Kirstein, Lizzie Simonsen og Svend Erik Bangsrud fortæller om den 21. marts 1945: ”Så lød luftalarmen”.

De tre er alle over 90 år og i løbet af efteråret 2019 mødtes de i Stadsarkivets erindringsklub, hvor et af samtaleemnerne var besættelsestiden. I den forbindelse kom det frem, at de huskede 21. marts 1945, og det er deres erindringer, du kan høre i en podcast.

For Kirsten, som dengang gik i gymnasiet, gik tilfældigvis forbi Shellhuset, umiddelbart efter engelske bombefly havde angrebet bygningen.

Lizzie, der året inden, i 1944, havde været på Politigården, da det danske politi blev opløst, forlod den 21. marts sin kontorplads på Domhuset. Hun måtte ud og se, hvad der skete.

Imens var Svend Erik, som var i lære på Frederiksberg, løbet ud fra værkstedet for at hjælpe med at redde børn ud af Den Franske Skole, der ved en fatal fejl var blevet bombet, da de engelske fly gik efter Shellhuset.

Erindringer om jøder, modstandsbevægelse og frihed

Kirsten, Lizzie og Svend Erik husker mere, for selv om de var unge og krigen var hverdag for dem i 1945, så skete der flere ting i løbet af de fem år, som gjorde stort indtryk: Jødeforfølgelserne, historien om modstandsmanden Ingolf, der sprang i døden for at undslippe tyskerne – og de husker selvfølgelig alle befrielsen.

Budskabet og festen i maj ’45, var, som Kirsten siger: ”Fantastisk”.

Erindringsklubben

Københavns Stadsarkiv holder hver uge erindringsklub for borgere over 65 år. Er særligt hold er for københavnere over 90 år. Erindringsklubben gennemføres i samarbejde med Københavns Sundhed- og Omsorgsforvaltning.

Emner

Se mere indhold om , , ,