Arrangementer – forår 2019

Få overblik over forårets arrangementer, omvisninger, foredrag og byvandringer på Københavns Stadsarkiv.

Januar

Børnefængslet – Københavns kommunes internat på Vesterfælledvej 1876-1905

Foredrag ved professor Ning de Coninck-Smith.

I slutningen af 1800-tallet havde København også sine gadebørn. Så mange var der, at kommunen fandt det fornødent at oprette en særlig institution til dem, nemlig et internat, som lå på Vesterfælledvej frem til 1905.

Takket være et righoldigt arkiv, som er bevaret på Københavns Stadsarkiv, er det muligt at følge drengene i hverdagen, fra deres ankomst til de forlod institutionen – som oftest for at komme på en opdragelsesanstalt langt væk fra den farlige storby. På trods af den hårdhændede behandling drengene blev udsat for – eller netop derfor – blev stedet et socialpædagogisk forbillede bl.a. for Frederiksberg kommune, som indrettede børnefængsler på samtlige kommunale skoler.

I sit foredrag vil professor Ning de Coninck-Smith fortælle om hverdagen på Internatet men også inddrage børnefængslerne på Frederiksberg. Foredraget blev først holdt i efteråret 2018, men gentages nu pga. stor interesse.

Tid og sted:

Hovedkassen, Københavns Rådhus

Torsdag den 17. januar kl. 15.30-17. Pris 50 kr.

Foredraget er udsolgt


Februar

Foredrag: Store planer i Københavns Sporveje – hurtigsporvognens og Hareskovbanens historie

Foredrag ved sporvognseksperterne Henrik Lynder og Hans Pagh.

I både 18- og 1900-tallet satte sporvognene sit præg på det københavnske bybillede og gjorde det nemmere og billigere for københavnerne at komme rundt i den voksende storby. I eftermiddagens foredrag fortæller sporvognseksperterne Henrik Lynder og Hans Pagh om et stort sporvognsprojekt, som Københavns Sporveje arbejdede på gennem mere end 50 år, men som kun i meget lille grad blev til virkelighed: Hurtigsporvognen, der skulle danne forbindelse mellem Hareskovbanen og trafikknudepunktet på Rådhuspladsen – også kendt som linje 19x.

Tid og sted:

Københavns Stadsarkiv

Torsdag den 7. februar kl. 15.30-17. Pris 50 kr.

Tastecafé – Lær at taste begravelser

Introduktion til at indtaste de københavnske begravelsesprotokoller. Få hjælp til at oprette dig som bruger, vælge protokol og indtaste en begravelse.-

Få svar på de spørgsmål, der helt naturligt opstår undervejs, fx: Hvad gør jeg hvis jeg ikke kan læse hvad der står? Eller hvis jeg kommer til at indtaste noget forkert? Hvordan får jeg hjælp, når jeg sidder der hjemme?

Hvis du allerede er garvet indtaster, kan du møde andre indtastere eller for at hjælpe nye indtastere i gang.

Læs mere om indtastning af begravelser

Vi giver en kop kaffe og glæder os til at se dig.

HUSK! Medbring din egen computer.

Tid og sted:

STORM20, Torsdag den 27. februar kl. 14.30-16.30. Gratis

Ære, vold og afmagt i 1700-tallets København – en arkivomvisning

Omvisning ved arkiver og Københavnshistoriker Peter Wessel Hansen.

På denne omvisning guider arkivar og Københavnshistoriker Peter Wessel Hansen dig ned i arkivets magasiner, hvor der normalt ikke er åbent for publikum. Her hører vi historier fra arkivet, der kun ved tilfældighedernes spil har overlevet til i dag. Dagens omvisning kredser især om 1700-tallets København og hvad arkivets samlinger kan fortælle af dramatiske og grusomme historier fra dette århundrede. Til slut bliver der lejlighed til at se nogle af arkivets ældste og mest sjældne dokumenter.

Tid og sted:

Københavns Stadsarkiv

Torsdag den 28. februar kl. 15.30-17. Pris 50 kr.

Foredraget er udsolgt. Du kan tilmelde dig en venteliste på Billetto i tilfælde af afbud.


Marts

Spurven – den dramatiske historie om spionen Vera Schalburg

Foredrag ved journalist Kirstine Kloster-Andersen

Få livshistorier er så utrolige og dramatiske som den danske spion Vera Schalburgs. I eftermiddagens foredrag fortæller journalist Kirstine Kloster Andersen historien om Vera Schalburg – fra fødslen i zartidens Rusland, flugten til Danmark, livet som først russisk og senere tysk spion samt forholdet til broderen SS-officeren C.F. Schalburg. Kirstine Kloster Andersens jagt på den sande historie om Vera Schalburg har ført hende ud på flere rejser og til arkiver i både England, Tyskland, Belgien og Danmark, herunder Københavns Stadsarkiv.

Tid og sted:

Hovedkassen, Københavns Rådhus, Torsdag den 7. marts kl. 15.30. Pris: 50 kr.

Workshop: Lær at skrive artikler til Wikipedia

Arrangeret af Wiki Labs Kultur.

Begynderkursus – Hvordan opretter man en artikel på Wikipedia? Hvad skal man være opmærksom på? Og hvor får man hjælp?

Wiki Labs Kultur er en månedlig begivenhed, der skifter værtskab mellem forskellige kulturinstitutioner. Arrangementet er en skrivende workshop, hvor du kan få hjælp af erfarne såkaldte wikipedianere til at dele din viden på Wikipedia. Da værtskabet i november er på Københavns Stadsarkiv sætter vi denne gang fokus på at skrive om steder og begivenheder i København og deres historie.

Medbring egen computer og husk at oprette en profil på Wikipedia inden workshoppen.

Tid og sted:

Københavns Stadsarkiv, 29. marts kl. 15-17. Gratis


April

Byen. Det moderne København set fra Langebro

Foredrag ved lektor og byhistoriker Mikkel Thelle.

Da København voksede eksplosivt sidst i 1800-tallet, blev området omkring Rådhuspladsen skabt som det er i dag. Kvarteret er en prisme for den moderne bys udvikling, og foredraget er en rejse i tid og rum omkring det gamle Vestervold kvarter, fra den Langebro som står der i dag, til den vold der lagde grund til Tivoli og Ørstedsparken. I dag ændrer byen sig med næsten samme fart som i årene omkring 1900, og de dele af byens form, der blev skabt dengang, er måske ved at blive grundlæggende ændret igen. Eftermiddagens foredragsholder er lektor og byhistoriker Mikkel Thelle fra Aarhus Universitet.

Tid og sted:

Københavns Stadsarkiv

Torsdag den 11. april kl. 15.30-17.Pris 50 kr.

Foredraget er udsolgt.

Tastecafé – Lær at taste begravelser

Introduktion til at indtaste de københavnske begravelsesprotokoller. Få hjælp til at oprette dig som bruger, vælge protokol og indtaste en begravelse.-

Få svar på de spørgsmål, der helt naturligt opstår undervejs, fx: Hvad gør jeg hvis jeg ikke kan læse hvad der står? Eller hvis jeg kommer til at indtaste noget forkert? Hvordan får jeg hjælp, når jeg sidder der hjemme?

Hvis du allerede er garvet indtaster, kan du møde andre indtastere eller for at hjælpe nye indtastere i gang.

Læs mere om indtastning af begravelser

Vi giver en kop kaffe og glæder os til at se dig.

HUSK! Medbring din egen computer.

Tid og sted:

Læsesalen, Københavns Stadsarkiv, Onsdag den 24. april kl. 13-15. Gratis

Fra isolation til velfærd. Fattighuse og socialt arbejde gennem 250 år

Foredrag: Tre fagfolk med forskellig baggrund præsenterer deres forskning om fattigforsorg og socialt arbejde. Foredragene tager blandt andet udgangspunkt i arkivalier fra Københavns Stadsarkivs samlinger og afholdes i anledning af Forskningens Døgn.

Fattigvæsenet tog sig af fattige og udstødte københavnere
Den 9. april 2019 er det præcis 250 år siden, at det store københavnske fattighus Almindelig Hospital blev indviet. I 1700-tallet var fattigdommen i København overvældende. Gamle udlevede københavnere måtte ofte friste en kummerlig tilværelse og mange måtte ty til tiggeri, selvom det havde været forbudt gennem mange år. Oprettelsen af Almindelig Hospital var et forsøg på at komme denne nød til livs. Her kunne de fattige bo og arbejde efter evne.

Hospitalet, der eksisterede under forskellige navne og funktioner gennem mere end 200 år, blev dog ikke løsningen på alle de mange sociale problemer i København. I 1800-tallet tog man grovere midler i brug og begyndte i højere grad at straffe og isolere en del af de fattige.
Fra omkring 1900 begyndte de strømninger, der med tiden skulle ende i vore dages velfærdssamfund. De fattige, som tidligere havde mistet deres borgerrettigheder og var blevet set ned på, blev efterhånden behandlet mere og mere på lige fod med andre borgere. Med bistandslovens ikrafttræden i 1976 blev de sidste rester af fattigvæsenet ryddet af vejen. Social nød var der imidlertid stadig, og den dag i dag er der fortsat behov for social hjælp og indsatser, som kan hjælpe samfundets svageste til et bedre liv.

Program
Arkivar, ph.d. Peter Wessel Hansen: ”Afmagtens huse. Almindelig Hospital og andre fattighuse i København 1750-1950”

Arkivar, ph.d. Inger Lyngdrup Nørgaard: ”Isoler de farlige fattige. Oprettelsen af tvangsarbejdsanstalten på Ladegården i 1822”

Post.doc., ph.d. Susanne Kemp: “Historier fra Fattiggården – om arbejdet med litteratur som social velfærdsindsats anno 2019”

Tid og sted:

Hovedkassen, Københavns Rådhus

  1. april 2019, kl. 15-17, Pris 50 kr.

Maj

Sukkerbaronernes storhedstid. Monopoler, karteller og retfærdige priser i 1700-tallets København

Foredrag ved arkivar og Københavnshistoriker Peter Wessel Hansen

Slutningen af 1700-tallet kaldes ofte den florissante handelsperiode og sukkeret havde en meget væsentlig andel i den blomstrende handel, der især gjorde et fåtal danske handelsmænd meget rige. Råsukkeret blev produceret af slaver på De Dansk Vestindiske Øer og blev herefter sejlet til det danske koloniriges hovedstad. Her blev det raffineret og her foregik den lukrative sukkerhandel. Man tænkte ikke på slavernes tarv, men derimod først og fremmest på københavnernes pengepunge – både de store og de små. Eftermiddagens foredragsholder er arkivar og københavnshistoriker Peter Wessel Hansen.

Tid og sted:

Københavns Stadsarkiv, Torsdag den 23. maj kl. 15.30-16.30. Pris 50 kr.


Juni

Fattigdommens København – en arkivomvisning

Arkivomvisning ved arkivar og Københavnerhistoriker Peter Wessel Hansen

På denne omvisning guider arkivar og Københavnshistoriker Peter Wessel Hansen dig ned i arkivets magasiner, hvor der normalt ikke er åbent for publikum. På dagens omvisning møder vi de mange tiggere, fattiglemmer og elendige eksistenser som prægede 17-1800-tallets København. Vi konfronteres med fattigdommens konsekvenser og hører om de ofte usle og barske fattighuse, hvor det offentlige anbragte dem, der ikke kunne klare sig selv. Til slut bliver der lejlighed til at se nogle af arkivets ældste og mest sjældne dokumenter.

Tid og sted:

Københavns Stadsarkiv

Torsdag den 13. juni kl. 15.30-17. Pris 50 kr.

Arrangementet er udsolgt.